En hoe je ze kunt voorkomen

Een nieuwe keuken uitzoeken is misschien wel één van de leukere dingen in het leven. En tegelijk ook spannend, want het is een hele investering. Maak je wel de juiste keuzes? Dat is belangrijk, want de keuze die je nu maakt is voor de lange termijn. Gemaakte keuzes kun je niet makkelijk meer terugdraaien.

 

Om je te helpen bij het kiezen van de perfecte keuken voor jouw situatie, hebben we een aantal veel gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet. Want voorkomen is vaak beter dan genezen. Bovendien vertellen we je ook hoe je kunt voorkomen dat je deze fouten maakt.

Veel plezier bij het lezen van de 10 tips.

 

Michael Stevens

Moldura Maatwerk Keukens

M-en-wit-onder-5.png

10 veel gemaakte fouten

bij het kopen van een

nieuwe keuken

WEB_Diamanthof_11_Valkenswaard_06.jpg

1. Geen rekening houden met de samenstelling van het gezin

De keuken is misschien wel de belangrijkste, meest gebruikte en drukst bezochte ruimte van het huis. En een ideale plek om elkaar te ontmoeten en bij te praten over de dag. Daarom is het goed om rekening te houden met de samenstelling van je gezin bij de aanschaf van een nieuwe keuken.

Zijn er kleine kinderen? Dan is veiligheid erg belangrijk natuurlijk. Denk aan kinderveilige sluitingen op kastjes en lades. Mogen ze helpen bij het dekken van de tafel? Dan is het handig als ze bij het servies en het bestek kunnen. Ook daar zijn slimme oplossingen voor, zoals lades voor je servies en een uittrekbare plint die als opstapje kan dienen. Als je ze graag in het oog wilt houden als jij aan het koken bent, dan is een leuk kinderhoekje in de keuken een goed idee.

Lopen er een paar tieners rond? Dan is een extra grote koelkast handig. Heel veel meer hebben ze vaak niet nodig :-)

Zijn de kinderen het huis uit? Dan kun je de indeling van je nieuwe keuken helemaal aan je eigen wensen aanpassen. Laat je altijd goed adviseren, want keukenadviseurs kunnen slimme ideeën en oplossingen van eerder opgeleverde keukens verwerken in jouw keuken.

Tip: kies de set van kasten op een manier dat je in een later stadium de functie van de kasten kunt wisselen of ombouwen. Lades worden deurtjes. Deurtjes worden lades. Zo laat je de keuken zonder grote investeringen meeveranderen met de behoeftes van je gezin.

WEB_Oranje_Nassaustraat_9_Valkenswaard_0

2. De indeling van de bestaande keuken aanhouden, zonder alternatieven te overwegen

We zien het maar al te vaak dat mensen hun bestaande keukenindeling toepassen op de nieuwe keuken die ze aan het uitzoeken zijn. Soms uit gewoonte. Soms omdat het leidingwerk nou eenmaal al op die plekken zit.

Op zich is daar niks mis mee. Maar het kan ook een gemiste kans zijn. Bijvoorbeeld wanneer er kleine irritaties zijn met de huidige indeling. Daar werk je misschien al jaren omheen.

Laat je goed adviseren, want vaak zijn er slimme, handige en creatieve manieren om je keuken opnieuw in te delen. Misschien is het wel mogelijk om meer opbergruimte te creeëren. Of een extra stopcontact aan te leggen, wat je eigenlijk al die tijd al gemist hebt. Leidingwerk verleggen is geen probleem voor vakmensen, dus daar hoef je het niet voor te laten.

 

Tip: neem foto’s en de grove maten van je bestaande keuken mee als je gaat shoppen voor een nieuwe keuken. Dan kan je adviseur met creatieve voorstellen komen om het nóg beter te maken.

WEB_Diamanthof_11_Valkenswaard_01.jpg

3. Weinig of geen vooronderzoek doen

Wanneer je gaat shoppen voor een nieuwe keuken, dan gaat er een wereld voor je open. De nieuwste trends worden gepresenteerd. Allerlei nieuwe snufjes zijn ondertussen bedacht en leverbaar. Dat kan best wel overweldigend zijn. En wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet, kun je uiteindelijk een verkeerde keuze maken.

 

Het is goed om eerst wat vooronderzoek te doen. Wanneer je bladen leest en daarin een foto ziet van een keuken die je mooi vindt, maak er dan even een foto van met je GSM. Dat kun je ook doen wanneer je keukenzaken bezoekt. Online kun je je natuurlijk ook prima laten inspireren. Vooral Pinterest is daar bij uitstek geschikt voor. Maak één of meer moodboards voor je nieuwe keuken. Bijvoorbeeld één voor wat je wel leuk vindt en één voor wat je niet mooi vindt. Want ook dat is handig om te weten.

 

Tip: Verzamel foto's en ideeën en breng ze mee als je met een keukenadviseur aan tafel gaat.

WEB_Dommelseweg_63_Valkenswaard_01.jpg

4. Alleen maar keukenzaken bezoeken

Het is een logische gedachte. Ik wil een keuken, dus ik ga naar een keukenzaak. En hoewel je daar uiteraard terecht kunt voor een nieuwe keuken, zitten er toch ook een aantal nadelen aan.

Zo werken keukenzaken bijna altijd met standaard keukens. Ze bestellen die meestal bij een fabriek of leverancier. Dit geeft niet alleen een serieuze beperking in de creativiteit en keuzemogelijkheden, maar ook in het optimaal benutten van de ruimte. Want ze werken altijd met standaard kastmaten.

Tip: Bezoek ook eens een interieurbouwer. Zij maken keukens op maat en zijn daardoor veel flexibeler en creatiever. De prijzen zijn vergelijkbaar met een standaard keuken, maar dan heb je wel een unieke en optimaal ingedeelde keuken. En die is altijd van een betere kwaliteit.

WEB_Diamanthof_22_Valkenswaard_01.jpg

5. Teveel (of te weinig) budget uittrekken voor de nieuwe keuken

De prijzen van keukens variëren enorm. Bij IKEA heb je al voor een paar duizend euro een keuken. En een vanuit Engeland geleverde, massief eiken en met de hand gepatineerde klassiek keuken kost je zo 150.000 euro. Het is allemaal afhankelijk van je wensen, de kwaliteit, het afwerkingsniveau en de levensduur. Dus hoe moet je nu een budget bepalen?

Een belangrijke overweging bij de aanschaf van een nieuwe keuken, is de impact die het heeft op de waarde van je woning.

Plaats je een te goedkope keuken in je huis, dan kan het de waarde van je woning verlagen in de ogen van de koper. Vooral vrouwen zijn hier erg gevoelig voor. Maar wanneer je keuken goed aansluit bij het afwerkingsniveau en de prijs van de woning, dan stijgt de waarde van de woning met 5 tot 7 procent.

Hoewel de keuken natuurlijk wel gefinancierd moet worden, betekent dit dat de investering in je nieuwe keuken bij verkoop van de woning weer terug in jouw portemonnee komt.

Tip: Wist je dat de meeste maatwerkkeukens in prijs vergelijkbaar zijn met standaard keukens? Gemiddeld betaal je voor zowel een standaard als een maatwerk keuken tussen de 12.000 en 25.000 euro. Inclusief apparatuur en plaatsing.

WEB_Donge_1_Valkenswaard_01.jpg

6. Geen rekening houden met de werkdriehoek

De drie belangrijkste plekken in de keuken zijn de kookplaat, de koelkast en de spoelbak. In de praktijk moet je, tijdens het koken, regelmatig op en neer tussen deze drie. Daarom is het verstandig dat ze bij elkaar in de buurt zitten. De slimme indeling is om de spoelbak te positioneren tussen de koelkast en de kookplaat. En als je de ruimte hebt, is het goed om de spoelbak in het midden tegenover de kookplaat en de koelkast te plaatsen, zodat er een driehoek ontstaat.

Zorg ook dat je genoeg werkblad hebt om je eten te bereiden. Als je de ruimte hebt, is het fijn om aan de overkant een paar krukken te plaatsen, zodat je met vrienden of familie kunt bijpraten tijdens het koken.

Tip: Neem een vlak geïntegreerde inductie kookplaat. Wanneer je niet aan het koken bent kun je deze ruimte extra bij je werkblad betrekken. Hier kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een snijplank op leggen om je groenten te snijden. Dat gaat bij een gaskookplaat niet.

WEB_Dommelseweg_63_Valkenswaard_07.jpg

7. Kopen onder druk van de verkoper

Natuurlijk mag een verkoper best om de order vragen. Maar om daar druk op te zetten is niet oké. Toch gebeurt dat helaas maar al te vaak. En hoe goed je je er ook op instelt van tevoren, in het moment zelf zwichten veel mensen toch voor de verkoper.

Waarom doen ze dat eigenlijk, die keukenverkopers?

Veel keukenverkopers krijgen een commissie, een percentage van elke keuken die ze verkopen. En dat merk je. Hoe vriendelijk ze in het begin ook zijn, ze zullen er alles aan doen om jouw krabbel op de offerte te krijgen voordat je de deur uitloopt.

Betrouwbare keukenbouwers herken je aan hun geduld en zelfverzekerdheid. Ze zullen je nooit onder druk zetten en eerder aanmoedigen om er nog een nachtje over te slapen. Zij kijken namelijk verder dan alleen die verkoop. Zij doen hun best om jou zo tevreden te stellen, dat je een ambassadeur wordt en anderen naar ze gaat doorverwijzen. Niet alleen omwille van het eindresultaat, maar juist vooral om de manier waarop dat eindresultaat tot stand is gekomen.

WEB_Burgemeester_Mollaan_11_Waalre_01.jp

8. Geen rekening houden met belangrijke bijkomende zaken

Het kan gebeuren dat je zo gefocust bent op de keuken zelf, dat je een aantal andere aspecten uit het oog verliest. Een daarvan is de manier waarop je afval verwerkt. Wil je het scheiden? Wil je dat in de keuken doen? Dan moet daar een voorziening voor getroffen worden.

Verlichting is ook erg belangrijk om vooraf mee te nemen in de beslissingen. Misschien is er wel een algemene verlichting in de keuken, maar aanvullende verlichting boven je werkblad is ook erg fijn. En het is ideaal om sfeer in de keuken te brengen.

 

Een ander aspect van je keuken waar je over na kunt denken zijn de greepjes op de kastjes. Als je vaak losse kleding draagt, kun je er makkelijk achter blijven haken. In zo'n geval kun je ook voor greeploze bediening van je deurtjes en lades kiezen.

 

Wanneer je een nieuwe keuken laat plaatsen is dat het ideale moment om te overwegen of je dan ook een nieuwe vloer wil leggen. En of je die onder de kastjes wil laten doorlopen tot aan de muren. Dat is ook van belang voor het aanleggen van water en afvoerleidingen.

Leidingwerk voor water en elektra is ook een aandachtspunt. Degene die je keuken maakt kan dit perfect voor je uitvoeren, maar het is wel belangrijk om dit op voorhand mee te nemen. Extra stopcontacten en lichtknoppen kunnen ook nodig zijn. Vooral als je kleinere apparaten in je keuken gebruikt, zoals een koffiezetapparaat of tosti-ijzer.

 

Tip: Plaats je kleinere apparaten zoals je koffiezetter en toaster op een uittrekbaar plateau dat achter een klepdeurtje zit. Dan is het altijd binnen handbereik en toch netjes opgeborgen.

WEB_Oranje_Nassaustraat_9_Valkenswaard_0

9. Jezelf teveel laten beïnvloeden door trends

Trendy is tricky. Trends komen en gaan. Net als de mode. Natuurlijk mag je je laten inspireren, maar houdt wel in gedachten dat een goede kwaliteitkeuken erg lang meegaat. Ver voorbij de trends van vandaag. Daarom is het slim om een keuken te kiezen waar je over 10 jaar nog net zo blij mee bent als op de dag dat de keuken geïnstalleerd werd.

 

Het tegenovergestelde is ook niet goed. Je moet ook weer niet té veilige keuzes maken.

Want dan wordt het saai en nietszeggend.

Om er voor te zorgen dat je hierin de juiste keuzes maakt, is het fijn als je keukenbouwer een fotorealistisch 3D ontwerp voor je nieuwe keuken maakt. Dan kun je er rustig aan wennen, naar kijken en op je gemoed laten inspelen. Doe dat ook op verschillende momenten van de dag. Voelt het goed? Dan zit je goed.

 

Tip: zorg dat de stijl van je keuken aansluit bij de stijl van de rest van je woning. Dat kan een cruciale factor zijn in de verkoopbaarheid van je woning.

3-4.jpg

10. Vergeten om de hoogte van het werkblad aan te passen

Als er iets vervelend is, dan is het wel dat je, een week nadat je nieuwe keuken is geplaatst, rugklachten krijgt. Wanneer de hoogte van je aanrecht niet is afgestemd op jouw lengte, dan is rugpijn vaak het gevolg. En dat is erg, want die hoogte is niet makkelijk aan te passen. Daar zit je jarenlang aan vast.

Om erachter te komen wat voor jou de ideale hoogte is, kun je bij je huidige keuken een aantal tests doen. Bijvoorbeeld door een paar dagen één, twee of drie legplanken op je aanrecht te leggen terwijl je eten bereidt. Op die manier kun je vrij gemakkelijk ontdekken of de huidige hoogte goed is, of dat je die graag iets hoger hebt. Meet de (nieuwe) hoogte op vanaf de vloer en breng deze gegevens mee naar je keukenadviseur.

We hopen dat je met behulp van deze tips de fouten die anderen vaak maken kunt voorkomen en dat je jouw droomkeuken kunt realiseren. Daarover gesproken, stellen we ons graag even aan je voor.

 

Het team van Moldura maakt dagelijks prachtige maatwerk keukens, garderobes en (bad)meubels. Dat doen we al jaren met veel plezier en tot volle tevredenheid van onze opdrachtgevers. Wat ons anders maakt dan anderen is dat we graag meedenken in het vinden van creatieve oplossingen. Daarom hebben we niet alleen het vertrouwen van vele particulieren, maar ook van grote opdrachtgevers zoals Holland Casino, voor wie we al meerdere vestigingen hebben ingericht.

We zijn het gewend om opdrachten van a tot z helemaal uit te voeren. Inclusief leidingwerk voor water, afvoer elektra en verlichting. En het inbouwen van apparatuur. Mogen wij voor jouw een keuken ontwerpen, maken en plaatsen dan meten we vooraf in op locatie en vervolgens maken we een fotorealistisch 3D visualisatie van jouw nieuwe keuken. Je kunt jouw keuken zo vanuit verschillende invalshoeken bekijken.

 

Daarna maken we de keuken in onze werkplaats in Valkenswaard helemaal speciaal op maat voor jou. Dat doen we met de modernste apparatuur, de beste vakmensen en de beste materialen. Wij zijn volledig onafhankelijk en kunnen daardoor inbouwapparatuur leveren van elk merk. En tegen de scherpste prijzen in de markt. Dus ook dat is maatwerk en naar wens van de opdrachtgever.

Een van de voordelen die we je kunnen bieden, is dat we in dezelfde stijl als je keuken, ook aangrenzende ruimtes, zoals je bijkeuken, wasruimte of ontbijthoek kunnen realiseren. Of wat dacht je van een leuk kinderhoekje, een ontbijtbar of bijpassend meubel in dezelfde stijl als je keuken? Het hoeft natuurlijk niet, maar het kan bij ons wel.

 

Hoe wij werken? Het begint allemaal met een ontspannen kennismaking bij ons aan tafel in Valkenswaard. Hier praten we bij een kop koffie over jouw wensen en ideeën. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die er voor jou zijn op het gebied van maatwerkkeukens voor standaardprijzen? Ik nodig je van harte uit om een persoonlijke afspraak met ons in te plannen. Dat kan heel makkelijk via de afsprakenplanner op onze website. Na het inplannen van jouw afspraak ontvang je direct een bevestiging per email.

Natuurlijk is zo'n afspraak geheel vrijblijvend. En natuurlijk vind je bij ons geen pusherige verkopers. Wij houden van ons vak en van onze klanten. En we helpen je graag.

Namens het team van Moldura

 

Michael Stevens,

Directeur-eigenaar Moldura